Magas vérnyomás szövődményei között megtalálhatóak:

Hipertónia szaunakezelése. A szaunázás előnyei és kockázatai - Szívbetegségek

hipertónia szaunakezelése

Szerző: Ripost Az University of Eastern Finland kutatói szerint azoknál a férfiaknál, akik hetente legalább négyszer szaunáznak, 46 százalékkal csökken a magas vérnyomás kockázata. A tudósok szerint ennek az az oka, hogy a magas hőmérséklet tágítja az ereket, ugyanakkor pedig a stressztől is segít megszabadulni.

A kutatócsoport úgy véli, hogy ez egy alternatív módja lehet a vérnyomás csökkentésének, és a szív- és érrendszeri betegségek elkerülésének — amelyeknek a magas vérnyomás az egyik fő kockázati tényezője.

magas vérnyomás egy orvos szemével

A résztvevőket három csoportra osztották: az egyik csoport tagjai hetente egyszer szaunáztak, a második tagjai hetente kétszer-háromszor, a harmadikba tartozók heti alkalommal. A résztvevők egészségi állapotának alakulását 22 évig követték, ez idő alatt a férfiak 15,5 százalékánál alakult ki klinikailag igazolt magas vérnyomás.

hipertónia szaunakezelése

Azok között, akik heti alkalommal látogatták a szaunát, 24 százalékkal csökkent a magas vérnyomás kialakulásának kockázata. Azoknál pedig, akik hetente négy alkalomnál is többször szaunáztak, a kockázat 46 százalékkal lett alacsonyabb.

  1. И пока ведущий октопаук продолжал свою цветовую речь, Ричард вдруг вспомнил эпизод, имевший место много лет назад во время его одиссеи на Раме II.
  2. Макс столько порассказал мне о матери и отце.
  3. Így viselkedik a vérnyomásunk a szaunában - SzaunaClub
  4. Сегодня ты не должна перенапрягаться.
  5. Magas a vérnyomásod? Ez az egyszerű, de forró trükk segít - Ripost
  6. Magas vérnyomás 3 fok 4 fokozat
  7. Ez lesz a szaunázás eredménye! - HáziPatika
  8. Быть может, рассказали женщины, - предположил Ричард.

A dolog több biológiai jelenséggel is magyarázható: először is a szaunában körülbelül 2 Celsius-fokkal emelkedik a testhőmérséklet, ez pedig tágítja az ereket. A rendszeres szaunázás az endoteliális funkciót, azaz az erek belső falának működését is javítja, ami szintén jó hatással van a vérnyomásra.

hipertónia szaunakezelése

A szaunázás relaxáló hatása miatt is csökken a vérnyomás. A pulzus ugyanakkor magasabb lesz a szaunában, ami veszélyes lehet a fel nem ismert szívbetegséggel küzdőkre hipertónia szaunakezelése. A finn kutatóknak ugyanez a csoportja tavaly arra talált bizonyítékot, hogy a rendszeres szaunázás az időskori mentális problémák megelőzésében is segíthet: a legalább heti hipertónia szaunakezelése szaunázás 66 százalékkal csökkentheti az időskori memóriazavarok veszélyét.

hipertónia szaunakezelése